Installationsguide

Detta är en guide till hur man installerar Föreningsportalen. Observera att detta installerar en portal, inte en enskild webbplats. Vill du ha en webbplats till din förening så är nog detta inte vad du söker. Vill du däremot samarbeta med andra och skapa en gemensam portal med ett flertal föreningars (eller andras) webbplatser i samma installation så har du hamnat rätt.

Det förutsätts att du har någorlunda vana vid WordPress. Detta är kanske inget för absoluta nybörjare. Men vi hjälper dig gärna. Kontakta oss.

Förutsättningar

Först behöver du ha en WordPress MultiSite installation klar. Många webbvärdar har installationsscript för detta, till exempel via Softaculous. Om du installerar manuellt kan du följa den här guiden.

När detta är klart så ska du ha en Multi-User installation för WordPress, med en webbplats. Detta är portal-siten.


Ladda ner, installera & aktivera installationsscriptet

Ladda ner tillägget ngo-install.zip

Gå till Nätverksadmin och installera tillägget. Nätverksaktivera inte tillägget. Då kommer alla webbplatsadministratörer att få onödiga meddelanden om eventuella inaktiverade valfria tillägg med mera.

Gå till din portal-webbplats. Är det en ny installation så är det den enda webbplats du har. Har du redan en aktiv WordPress Multi Site installation med flera webbplatser så ska du nu i så fall vara på webbplats nummer 1, dvs ”network-site” enligt WordPress vokabulär.

Gå till Tillägg och aktivera ngo-install på nätverkssiten och du får upp ett meddelande om att du behöver installera tillägg för portalen.

Installera tillägg

Som du ser är det en liten lista. En del är nödvändiga, och en del rekommenderas.

Installera tillägg

Klicka på den lilla blå länken i nederkanten på meddelandet där det står ”Installera tillägg” och du får upp en lista med alla tillägg som portalen behöver. Du kan klicka för de som du vill installera och sedan under tabben ”Välj åtgärd” välja ”Installera”.

Välj tillägg att installera

Enklast i detta läge är att markera allt. Om du har särskilda preferenser så kan du välja ut de tillägg som du anser att du behöver. Överst visas de som rekommenderas, och underst de som krävs. Välj markera allt, och gå sedan igenom de tillägg som rekommenderas och avmarkera de du eventuellt inte vill ha.

Klicka på tabben ”Välj åtgärd” sedan ”Installera”. Klicka ”Utför”. Detta kan ta en stund, beroende på din webbplatsvärd och andra faktorer, men normalt borde det inte ta mer än någon minut.

När det är klart, så har du en sammanställning över installerade tillägg, och längst ner en länk ”Tillbaka”. Klickar du på den kommer du tillbaka till listan över tillägg, men denna gång för att aktivera dem.

Aktivera installerade tillägg

I det här läget står du fortfarande i portalwebbplatsen och kan alltså aktivera de tillägg som du bara vill ha igång här. Inga tillägg aktiveras automatiskt då det mest ställer till bekymmer.

Nätverksaktivera

Att nätverksaktivera betyder att du ”tvingar” tillägg till alla webbplatser i portalen, inklusive nätverkswebbplatsen. Detta är ett enkelt sätt att veta att den funktionalitet du behöver för att portalen ska fungera bra och vara säker är aktiv på alla medlemswebbsidor.

Nätverksaktivera

Enklast är nu att gå tillbaka till ”Nätverksadmin” -> ”Tillägg” och nätverksaktivera följande:

 • Multisite Plugin Manager
  • Gör så att du kan hantera alla webbplatsers tillägg från ett ställe. Se mera under rubriken MPM
 • Disable comments
  • Stänger av kommentarer för webbplatsen, eller hela nätverket om nätverksaktiverad
 • NGO-list
  • Ger dig länkar till alla webbplatser i nätverket. Kan nätverksaktiveras om du vill kunna lista eller söka webbplatser i nätverket från vilken annan webbplats som helst.
 • NGO-branding
  • Det här tillägget ”är” föreningsportalen och krävs för dess funktionalitet.
 • NGO-Concert
  • Skapa event för musik konserter med artister, plats med mera.
 • NGO-Production
  • Skapa event för teaterproduktioner med artister, scen med mera.
 • MultiSite Clone Duplicator
  • Gör att du kan göra en ”mall” för en webbplats med alla gemensamma inställningar och sedan enkelt kunna kopiera den mallen när du behöver ytterligare en webbplats.
 • Akismet
  • Skyddar dig mot spam om du tillåter kommentarer. Inaktiverar du kommentarer så behöve inte detta tillägg
 • Post Types OrderGör att du enkelt kan sortera och ändra ordning för dina inlägg. Bra, men inte nödvändig.
 • WordPress MU Domain MappingBehövs bara om du använder domain mapping. Det vill säga du tillåter att webbplatser kan ha vilket domännamn som helst. Till exempel http://föreningsnamn.se istället för http://portal.se/föreningsnamn
 • Contact Form 7Bra och gratis tillägg för att skapa kontaktformulär med mera
 • Event OrganiserSkapa event som visas i en kalender eller på en sida.
 • NGO Event OrganiserVisa event som skapats med Event Organiser i en gemensam kalender på portal webbplatsen med mera.
 • Category and Taxonomy Image
  • Behövs för att kunna visa bilder på plats, scen, artist, musiker med mera i tilläggen NGO-Concert och NGO-Production

Multisite Plugin Manager

Multisite Plugin Manager (MPM), är ett smått genialt tillägg när man ska hantera tillägg på en WordPress Multi Site installation.

MPM hittar du under ”Nätverksadmin” -> ”Tillägg” i vänstermenyn under rubriken ”Tillägg”. Länken heter ”Plugin management”.

MPM inställningar

”Auto-Activate” innebär att dessa tillägg ska aktiveras per automatik när en ny webbplats skapas, till exempel:

NGO-branding (Auto-Activate(All Users))

”ALL Users” innebär att dessa tillägg kan aktiveras av Webbadministratören De aktiveras alltså inte, men är valbara av medlemswebbplatsens administratör. Till exempel nedan tillägg behövs ju bara om man har konserter eller föreställningar

 • NGO-concert
 • NGO-production

Dessa kräver dock tillägget;
Category and Taxonomy Image
så för enkelhetens  skull så är det lättast att aktivera Category and Taxonomy Image på alla webbplatser (eller nätverksaktivera det). Om det inte är aktivt så går det inte att lägga till och visa bilder på taxonomierna ”artist”, ”musiker” och ”scen”.

Event Organiser NGO

Tillägget Event Organiser NGO är enklast att aktivera manuellt efter att webbplatsen är skapad. Om man auto-aktiverar denna tillsammans med Event-Organiser vid skapande av ny webbplats så kan det bli problem som gör att webbsidans evenemang inte visas på portalen. Det beror förmodligen på att tilläggen ibland aktiveras i fel ordning eller för snabbt in på varandra, så att databasen inte hinner bli uppdaterad med Event-Organisers inställningar innan Event-Organiser-NGO aktiveras.

AdRotate-NGO

Ett litet specialfall är AdRotate-NGO. Då AdRotate och AdRotate-ngo delvis innehåller samma funktioner så kan du inte aktivera detta per automatik. Gör du det så kommer du att få ett ”Fatal error” när du skapar en ny webbplats.

Man kan diskutera om detta är en WordPressbugg eller inte, då AdRotate är aktiverat på portalen, och AdRotate-ngo aktiveras på den nyskapade webbplatsen. De ska alltså formellt inte krocka med varandra. Trots det får du ovan felmeddelande.

Så det enklaste sättet att komma runt detta är att inte låta detta tillägg aktiveras per automatik, utan att gå in på den nyskapade webbplatsen och aktivera det manuellt efter att den nya webbplatsen är skapad.

Skulle AdRotate-NGO vara nätverksaktiverat eller aktiveras automatiskt så skapas ändå den nya webbsidan korrekt. Bara att man får ett argt felmeddelande som man sedan måste ”backa ur”, då man inte kan klicka sig vidare.

Nätverksaktivera inte följande tillägg:

AdRotate

AdRotate ska vara igång enbart på portalen.

AdRotate-ngo ska vara aktivt på alla webbplatser (inklusive portalen).

AdRotate-NGO ska inte aktiveras per automatik av MPM och inte heller vara nätverksaktiverat då det i så fall ger fel när man skapar nya webbplatser. Se ovan.

Event Organiser NGO

Tillägget Event Organiser NGO är enklast att aktivera manuellt efter att webbplatsen är skapad.