Installationsguide

InnanTilläggInstalleraAktiveraMPMFällor

Detta är en snabbguide till hur man installerar Föreningsportalen. Observera att detta installerar en portal, inte en enskild webbplats. Vill du ha en webbplats till din förening så är nog detta inte vad du söker. Vill du däremot samarbeta med andra och skapa en gemensam portal med ett flertal föreningars (eller andras) webbplatser under, så har du hamnat mer rätt.

Förutsättningar

Först behöver du ha en WPMU installation klar. Många webbvärdar har installationsscript för detta, till exempel via Softaculous. När detta är klart så ska du ha en Multi-User installation för WordPress, med en webbplats som är själva portal-siten. Det förutsätts att du har någorlunda vana vid WordPress. Detta är kanske inget för absoluta nybörjare.

Ladda ner och Installera tillägg

Ladda ner tillägget ngo-install.zip (Klicka på ”Clone or Download” och välj ”Download as zip”).

Skärmklipp från Github

Gå till Nätverksadmin och installera tillägget. Nätverksaktivera inte tillägget. Då kommer alla webbplatsadministratörer att få onödiga meddelanden om eventuella inaktiverade valfria tillägg med mera.

Gå till din portal-webbplats. Är det en ny installation så är det den enda webbplats du har. Har du redan en aktiv WPMU installation med flera webbplatser så ska du nu i så fall vara på webbplats nummer 1, dvs ”network-site” enligt WordPress vokabulär.

Gå till Tillägg och aktivera ngo-install på nätverkssiten och du får upp ett meddelande om att du behöver installera tillägg för portalen.

Installera tillägg

Som du ser är det en liten lista. En del är nödvändiga, och en del rekommenderas.

Klicka ”Installera tillägg” och du får en lista med alla tillägg som portalen behöver. Du kan klicka för de som du vill installera och sedan under tabben ”Välj åtgärd” välja ”Installera”.

Välj tillägg att installera

Enklast i detta läge är att markera allt. Om du vill, och vet vad du gör, så kan du dock välja ut de tillägg som du anser att du behöver. Överst visas de som rekommenderas, och underst de som krävs. Välj markera allt, och gå sedan igenom de tillägg som rekommenderas och avmarkera de du eventuellt inte vill ha.

Klicka på tabben ”Välj åtgärd” sedan ”Installera”. Klicka ”Utför”. Detta kan ta en stund, beroende på din webbplatsvärd och andra faktorer. Ta en fika. För det mesta ska det inte ta mer än någon minut.

När det är klart, så har du en sammanställning över installerade tillägg, och längst ner en länk ”Tillbaka”. Klickar du på den kommer du tillbaka till listan över tillägg, men denna gång för att aktivera dem.

I det här läget står du fortfarande i portalwebbplatsen och kan alltså aktivera de tillägg som du vill ha igång här.

Följande tillägg aktiveras automatiskt på portalen (och syns därför inte i listan);

AdRotate
Contact Form 7
Event Organiser
Loginizer
Multisite Plugin Manager
Disable comments
NGO-list
NGO-branding
NGO Menu deactivate

Rekommenderat är att du även aktiverar;

MultiSite Clone Duplicator
Multisite Admin Notices
W3 Total Cache

Dessa aktiveras inte per automatik då de möjligen inte behövs i alla installationer.

Nätverksaktivera

Att nätverksaktivera betyder att du ”tvingar” tillägg till alla webbplatser i portalen, inklusive nätverkswebbplatsen. Då dessa tillägg behövs på alla webbplatser så är detta det enklaste sättet. Du vill inte att webbadministratörerna ska kunna stänga av dessa själva.

Nätverksaktivera

Enklast är nu att gå tillbaka till ”Nätverksadmin” -> ”Tillägg” och nätverksaktivera följande:

Akismet (behövs endast om du tillåter kommentarer)
Post Types Order
WordPress MU Domain Mapping (Behövs endast om du ämnar använda domain mapping.)
Hide-plugins
Multisite Admin Notices

Nedan är aktiverade på portalsiten men behöver nätverksaktiveras så att de tvingas ut på föreningswebbplatserna.

NGO-disable comments
NGO Menu deactivate
Contact Form 7
Event Organiser
Loginizer

Du bör också nätverksaktivera tillägget ”Category and Taxonomy Image” om du planerar att låta dina föreningar använda ngo-concert och ngo-production. Se fliken ”MPM”.

MPM står för Multisite Plugin Manager, som är ett smått genialt tillägg när man ska hantera tillägg på en WPMU.

MPM hittar du under ”Nätverksadmin” -> ”Tillägg” i vänstermenyn under rubriken ”Tillägg”. Länken heter ”Plugin management”.

MPM inställningar

Dessa tillägg ska aktiveras per automatik när en ny webbplats skapas:

NGO-branding (Auto-Activate(All Users))

Dessa tillägg kan aktiveras per automatik eller sättas som ”ALL Users”, vilket betyder att Webbadministratören kan välja själv om de ska vara aktiverade eller inte. (De aktiveras alltså inte.)

Shortcodes Ultimate
TinyMCE Advanced
Typecase
WPS Hide Login
Yoast SEO

Samt tilläggen;
NGO-concert
NGO-production

Dessa kräver dock tillägget;
Category and Taxonomy Image
så för enkelhetens  skull så är det lättast att aktivera Category and Taxonomy Image på alla webbplatser (eller nätverksaktivera det). Om det inte är aktivt så går det inte att lägga till och visa bilder på taxonomierna ”artist”, ”musiker” och ”scen”.

AdRotate-NGO

Ett litet specialfall är AdRotate-NGO. Då AdRotate och AdRotate-ngo delvis innehåller samma funktioner så kan du inte aktivera detta per automatik. Gör du det så kommer du att få ett ”Fatal error” när du skapar en ny webbplats. Man kan diskutera om detta är en WordPressbugg eller inte, då AdRotate är aktiverat på portalen, och AdRotate-ngo aktiveras på den nyskapade webbplatsen. De ska alltså formellt inte krocka med varandra. Trots det får du ovan felmeddelande. Så det enklaste sättet att komma runt detta är att inte låta detta tillägg aktiveras per automatik, utan att gå in på den nyskapade webbplatsen och aktivera det manuellt efter att den nya webbplatsen är skapad.

Skulle AdRotate-NGO vara nätverksaktiverat eller aktiveras automatiskt så skapas ändå den nya webbsidan korrekt. Bara att man får ett argt felmeddelande som man sedan måste ”backa ur”, då man inte kan klicka sig vidare.

Event Organiser NGO

Tillägget Event Organiser NGO är enklast att aktivera manuellt efter att webbplatsen är skapad. Om man auto-aktiverar denna tillsammans med Event-Organiser vid skapande av ny webbplats så verkar det som om det blir något fel i databasen som gör att webbsidans evenemang inte visas på portalen. Kan möjligen bero på att de aktiveras i fel ordning, eller för snabbt in på varandra så databasen inte hinner bli uppdaterad med Event-Organisers inställningar innan Event-Organiser-NGO aktiveras.

Wally

Tillägget Wally ska inte aktiveras. Det är kopplat till temat Wally-theme och aktiveras automatiskt tillsammans med barntemana wally-child-ngo och wally-child-portal.

Nätverksaktivera inte följande tillägg;

AdRotate

AdRotate ska vara igång enbart på portalen.

AdRotate-ngo ska vara aktivt på alla webbplatser (inklusive portalen).

AdRotate-NGO ska inte aktiveras per automatik av MPM och inte heller vara nätverksaktiverat då det i så fall ger fel när man skapar nya webbplatser. Se resonemanget under fliken MPM

Event Organiser NGO

Tillägget Event Organiser NGO är enklast att aktivera manuellt efter att webbplatsen är skapad. Om man auto-aktiverar denna tillsammans med Event-Organiser vid skapande av ny webbplats så verkar det som om det blir något fel i databasen som gör att webbsidans evenemang inte visas på portalen. Se resonemanget under fliken MPM.